Kayseri’de Sağlık Emekçileri Alanlardaydı: "14 Mart’lar Bayrama Dönüşsün!"
Kayseri Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 14 Mart Tıp Bayramı’nın 106. yıl dönümünde Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Poliklinikler önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sağlık emekçileri, sağlık sistemindeki sorunlara ve ağırlaşan çalışma koşullarına dikkat çekerek taleplerini kamuoyuyla paylaştı.
İşte SES’in Basın Açıklaması:
*"Tıp Bayramının 106. Yıldönümünde de 14 Mart Haftasında mücadeleye devam ediyoruz.
14 Mart’lar bayrama dönüşsün diye Sağlık Mücadele Haftası diyoruz.
Bizler de bugün coşkulu kutlamalar yapmak isterdik. Bu özel günü eylemler ile karşılamak istemezdik. Fakat sorunlarımız gün geçtikçe katmerleşiyor. Bu sistem, hizmeti üreten biz sağlık emekçilerinden ve hizmeti alan parçası olduğumuz halkın yararına değil.
Sağlık hizmetinin metalaştırılarak alınıp satılan bir mala dönüştürülmesine, hastaya müşteri denilmesine ve sağlık bütçesinin özel sermayeye aktarılmasına,
Sağlık kurumlarının şirketleşmesine, halkın sağlığının paraya tahvil edilmesine, performans - güvencesizlik - şiddet kıskacı ile faturanın sağlık emekçilerine kesilmesine karşı, 14 Mart’ta hizmet üretmeyerek bir kez daha iş yerleri önlerinden, alanlardan, meydanlardan SES’leniyoruz.
Bugünü bayram olarak kutlayabilmemiz için çok sayıda sorunumuz içinden, acil taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz."*
Taleplerimiz:
Ücret Adaleti: Ek ödeme, teşvik vb. adlarla yapılan, ekip anlayışını bozan, rekabet oluşturan ve çalışma barışını zedeleyen ödeme yöntemleri yerine, yoksulluk sınırının üzerinde, tek kalemde ve tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde temel ücret ödenmesine başlanmalıdır. Tavan ücret katsayıları yükseltilmelidir.
Vergi Düzeni: Sağlık emekçileri, uygulanan döner sermaye uygulamaları nedeniyle kamuda çalışan emsallerine göre daha erken vergi dilimine girmektedir. Yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret rejimine gidilinceye kadar, emekliliğe yansımayan döner sermaye, teşvik vb. isimler adı altında ödenen tüm ücretler vergi dilimi dışında bırakılmalıdır. Vergi dilimleri yüzde 10’da sabitlenmelidir.
ASM Yönetmeliği: Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) uygulanan eziyet yönetmeliği geri çekilmeli, alanda örgütlü emek ve meslek örgütleri ile halk ve emekçiler yararına olacak yasal düzenleme için çalışma başlatılmalıdır.
Koruyucu Sağlık Hizmetleri: Sağlıklı bir toplum için tedavi edici hizmetler yeterli değildir. Koruyucu sağlık hizmetleri yeniden ele alınmalı ve güçlendirilmelidir.
Ek Zam ve Emeklilik: 7. Dönem toplu sözleşmede verilen ancak emekliliğe yansımayan ilave ek zam, emekliliğe de yansıyacak şekilde düzeltilmelidir.
Çalışma Koşulları: Sağlık emekçilerinin meslek tanımları net olarak yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalı, üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır.
Fiili Hizmet Süresi: Emeklilikte 8 yıl olarak uygulanmalıdır.
Ek Gösterge: Mevcut ek gösterge düzenlemesi yetersizdir. 3600’den 7200’e kadar kademeli ek gösterge uygulaması talep edilmektedir.
İstihdam: OECD ortalamasında kadrolu, güvenceli personel istihdamı sağlanmalı; her türlü güvencesiz ve sözleşmeli çalışma kaldırılmalıdır.
Çalışma Saatleri: Esnek çalışma, mesai dışı çalışma, fazla çalışma kaldırılmalı ve angarya çalıştırmanın her türü yasaklanmalıdır.
Nöbet Ücretleri: Çalıştırma zorunluluğu doğduğunda nöbet ücretleri saat ücretinin en az iki katı olmalıdır. Gece vardiyasında çalışanların ücretleri %100 arttırılmalıdır.
Sağlıkta Şiddet: Daha etkili bir “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılmalı, mobbing ve baskılar son bulmalıdır.
Katkı Payları: Katkı katılım payları ve ilave ücretler kaldırılmalıdır.
Özel Hastaneler: Özel hastanelere verilen her türlü teşvik kaldırılmalı, SGK ile özel hastaneler arasındaki anlaşmalar sonlandırılmalıdır. Kamu sağlık kurumları güçlendirilmelidir.
Kreş Hizmeti: Her iş yerine kreş açılmalı, sağlık emekçileri çocukları ile işleri arasında tercih yapmak zorunda bırakılmamalıdır.
Güvenli Ulaşım: Vardiya çıkışlarında ve gece vardiyalarına gelirken emekçilerin güvenli şekilde işlerine ve evlerine ulaşımını sağlayacak yeterli sayıda servis konulmalıdır.
Demokratik Kamu Sağlığı: Kamu sağlık kurumlarında idareciler, belirlenen kriterlere uygun adaylar arasından, kurum çalışanlarının oyu ile seçilmelidir.
"Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!"
Sağlık emekçileri, bu taleplerin yalnızca kendileri için değil, halkın sağlık hakkı için de olduğunu belirterek mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Basın açıklamasında, sağlık hizmetlerinin piyasalaşmasına karşı çıkılarak, “Başka bir sağlık sistemi mümkün!” mesajı verildi.
Kayseri’de gerçekleştirilen basın açıklaması, sağlık emekçilerinin dayanışma çağrısı ve mücadeleyi büyütme kararlılığı ile sona erdi.