HAK-İŞ Başkanı Arslan: Türkiye'nin en temel sorunu kayıt dışı istihdam
HAK-İŞ Başkanı Arslan: Türkiye'nin en temel sorunu kayıt dışı istihdam
HAK İşçi Sendikaları (HAK-İŞ) Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Türkiye'nin emeklilikle ilgili en temel arıza kayıt dışı istihdamdır. Elimizde 2023 yılı verileri var. Toplam baktığınız zaman Sosyal Güvenlik Kurumumuzun (SGK) ) prim alacaklarının rakamı 600 milyarı buluyor. 600 milyarlık bir priminiz olsa, emekli maaşlarının yüzde 50'si ödeniyor" dedi.
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Merkezi'nde 'Emeklilik Sisteminin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu'nu açıkladı. Arslan, sosyal güvenlik sisteminin aktüel devamlılığının, emeklilikte hayatta kalmanın (EYT) ve emekli maaşlarının bozduğu tarafta kamuoyunda algılandığının belirtildiği, "Bu doğru değil. Aslında aktörler dengemizi 2 tane temel konu bozuyor. 1'incisi kayıt dışı çalışıyor. Türkiye hala OECD (Ekonomik) İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkelerinin 2 katı; OECD ortalamaları yüzde 15 esasen kabul edilirken, yüzde 30 kayıt dışı istihdam sorunuyla karşı karşıyadır. Elimizde 2023 yılı verileri var. Toplam zamanınız SGK prim alacaklarının rakamı 600 milyarlık bir priminiz olsa, emeklilik maaşlarını yüzde 50 artırmayı da Koyduğunuz zaman bu rakamların 1,5'i bulan rakamlar oluyor. Dolayısıyla sosyal güvenlik sistemimiz, kayıt dışı istihdamı ortadan kaldırmak veya minimumyere İndirirsek, prim alacaklarını tahsil edersek, aslında SGK'nın kamuoyunda, 'Kötüdür, batmıştır, yok olmuştur' gibi algılarını da değiştirmiş katkıda bulunmayı" ifade etmiştir.
'1,82 ÇALIŞANIMIZ, 1 EMEKLİYİ FİNANSE ETMEK ZORUNDA'
Arslan, emeklilik sistemindeki aktif pasif dengene işaret ederek, "Dünyadaki primli sistemlerde aktif pasif ayaktan, 4 çalışanın 1 emekliyi finanse ettiği bir modelden bahsediyoruz. Ama dünyada hiçbir yerde bu model yok, 4'te 1 değil. Olsa bu ideal bir şey. 4 tane çalışıyor. 1 emekliliği finanse eden sistem, ancak biz bu sistemden önce hiçbir zaman yakalayamadık; yani bu EYT uygulaması 2020 yılında aktif pasif dengemiz 2,37'ydi. 2023 yılında bu 1,82'ye düştü. EYT'den kaynaklandı. Dolayısıyla bizim 1,82 çalışanımız 1 emekli olmak zorundaydı. Bu da aslında çanların çaldığı ciddi bir sıkıntıyı işaret ediyor" diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.